Τι πρέπει να γνωρίζεις για το Online Shopping

eshop-call-center-metrics-mycallcenter

Γεια σας, πλέον το Online Shopping είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους αγοράς προϊόντων. Στο Internet υπάρχει οτιδήποτε μπορεί να ψάχνουμε. Αλλά μία πολύ βασική ερώτηση που κάνουμε συχνά είναι “Είναι ασφαλές οι online αγορές” ή “Με τι τρόπο μπορώ να αγοράσω online”.

Έτσι με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το Online Shopping θα μιλήσουμε για την ασφάλεια των προϊόντων ακόμα και για τους τρόπους πληρωμής.

image003

Τι πρέπει να προσέχω πριν την αγορά;                                                                                                              

Είναι καλό να λαμβάνεις υπόψη σου την αξιοπιστία του καταστήματος ή την ποιότητα εξυπηρέτησης πριν και μετά την πώληση. Εάν δεν γνωρίζεις ένα κατάστημα και σκέφτεσαι να παραγγείλεις από αυτό για πρώτη φορά, κάνε πρώτα την έρευνά σου.

Ψάξε στην ιστοσελίδα του καταστήματος που θα επιλέξεις πληροφορίες όπως, το είδος και το όνομα της επιχείρησης, την έδρα της και τα διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας με αυτή. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, οφείλει να σου παρέχει σε ευδιάκριτο σημείο τα παραπάνω στοιχεία, ειδικά την έδρα και τα τηλέφωνα – e-mail επικοινωνίας.

Από το πλήθος των ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορείς να προτιμήσεις όσα έχεις χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κι έμεινες ευχαριστημένος, ή κάποια που μπορεί να σου έχουν συστήσει φίλοι και γνωστοί. Ένα καλό «φίλτρο» επιλογής είναι οι μηχανές αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων. Ηλεκτρονικά καταστήματα υπόκεινται, μεταξύ άλλων ελέγχων, σε σχολιασμούς και αξιολογήσεις από τους υπόλοιπους χρήστες.

Στις αξιολογήσεις, συνήθως, οι χρήστες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει κάποια αγορά αναφέρονται σε θέματα για το κατάστημα που σε ενδιαφέρουν, όπως:

  • η επικοινωνία / εξυπηρέτηση
  • η διαδικασία παραγγελίας
  • η παράδοση / παραλαβή
  • η υποστήριξη μετά την πώληση και
  • η ανταπόκριση στις αξιολογήσεις.

Το προϊόν

Όταν αγοράζεις κάποιο προϊόν online, το βλέπεις κυρίως μέσα από φωτογραφίες ή λήψεις που έχουν επιλεχθεί από το εκάστοτε e-shop, επομένως πρέπει να είσαι προσεκτικός ότι είναι σίγουρα αυτό που ψάχνεις. Συνήθως, τα δεδομένα και οι φωτογραφίες των προϊόντων που προβάλλονται στα ηλεκτρονικά καταστήματα και στις μηχανές αναζήτησης, συλλέγονται από τις επίσημες σελίδες των κατασκευαστών και από online βάσεις δεδομένων.

Για το λόγο αυτό, προκειμένου να αποφύγεις τις κακοτοπιές, καλό είναι να επιβεβαιώσεις τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος που θέλεις, πριν προχωρήσεις στην τελική αγορά.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι πληρωμής;

Κάρτες

  • Paysafe Cards (paysafecard.com): μοιάζουν πολύ με τον πιο σύγχρονο τρόπο να κόβουμε κάρτα για το κινητό. Πληρώνουμε τον περιπτερά/ψιλικατζή/σουπερμάρκετ με όσα χρήματα θέλουμε να βάλουμε στην ψηφιακή μας κάρτα και μας κόβει ένα χαρτάκι με κωδικό. Αυτός ο κωδικός εξαργυρώνεται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα υποστηρίζει αυτό τον τρόπο πληρωμής.image005
  • Physical (υλικές) και Digital (ψηφιακές) χρεωστικές κάρτες: υλική χρεωστική κάρτα είναι η κάρτα που μας δίνει η τράπεζα όταν ανοίγουμε λογαριασμό για να τραβάμε χρήματα από το ΑΤΜ. Αν η κάρτα έχει σηματάκι Visa ή Mastercard χωρίς την ένδειξη Electron, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά και στη θέση πιστωτικής. Ψηφιακή είναι η κάρτα που παράγεται μέσα από σύστημα e-banking και μας δίνει τα απαραίτητα στοιχεία για να τη χρησιμοποιήσουμε για τις ηλεκτρονικές μας αγορές. Της φορτώνουμε όσα χρήματα θέλουμε από το λογαριασμό μας, προθέτουμε, αφαιρούμε και γενικά έχουμε απόλυτο έλεγχο για το περιεχόμενό της. Αυτό την κάνει την πιο ασφαλή και ευέλικτη λύση για ηλεκτρονικές αγορές.image007
  • Paypal (paypal.com): είναι μία ιστοσελίδα που λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στο κατάστημα και την κάρτα σας, πραγματοποιώντας τη συναλλαγή χωρίς να χρειάζεται ποτέ το κατάστημα να μαθαίνει τα στοιχεία των καρτών σας. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, καταστήματα ψηφιακών προϊόντων έχουν την επιλογή πληρωμής με paypal.image008

Όμως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι τρόποι. Ας δούμε συνοπτικά τα θετικά και τα αρνητικά όλων.

Τρόπος Πληρωμής Θετικά Αρνητικά
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ Αγορά χωρίς άμεση καταβολή του ποσού αγοράς

Ειδοποίηση ασυνήθιστης χρήσης

Δυνατότητα αναίρεσης συναλλαγής

Νομικό πλαίσιο – προστασία από την τράπεζα

Δυνατότητα δόσεων

Υψηλό διαθέσιμο κεφάλαιο για αγορές (αναλόγως του επιλεγμένου πιστωτικού ορίου)

Υψηλό πιστωτικό όριο που μπορεί να κινδυνέψει σε περίπτωση κλοπής

Ορισμένες κάρτες απαιτούν συνδρομή χρήσης

Επιτόκιο αγορών σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης

Σύνδεση κάρτας με λογαριασμό καταθέσεων

ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ Χαμηλό πιστωτικό όριο συγκριτικά με την πιστωτική

Ειδοποίηση ασυνήθιστης χρήσης

Δυνατότητα αναίρεσης συναλλαγής

Νομικό πλαίσιο – προστασία από την τράπεζα

Άμεση καταβολή & εξόφληση του ποσού αγοράς

Σύνδεση κάρτας με λογαριασμό καταθέσεων

ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ (PRE-PAID) Ευελιξία χρήστη να ορίσει το ποσό που “φορτίζεται” στην κάρτα

Χωρίς συνδρομή χρήσης

Χρέωση απόκτησης κάρτας

Περιορισμοί συμβατότητας σε κάποια καταστήματα

Προμήθεια “επαναφόρτισης” ή/και ανάληψης

ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ Εξόφληση με την παράδοση

Δυνατότητα άρνησης παραλαβής σε περίπτωση λάθους ή προβλήματος

Κόστος χρήσης αντικαταβολής (επιβαρύνει τον αγοραστή)

Μέγιστο ποσό αγοράς έως 1.500 ευρώ

Επιβάρυνση πωλητή σε περίπτωση άρνησης παραλαβής από τον παραλήπτη

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΛ. ΠΛΗΡΩΜΩΝ (PAYPAL) Προστασία προσωπικών δεδομένων από τρίτους

Ευελιξία

Δυνατότητα αναίρεσης συναλλαγής

Προμήθεια επί της συναλλαγής

Απαραίτητη η ύπαρξη κάρτας ή σύνδεσης με τραπεζικό λογαριασμό

ΚΑΤΑΘΕΣΗ / ΕΜΒΑΣΜΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ Μη απαραίτητη ύπαρξη κάρτας ή άλλης υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών Ρίσκο αγοραστή

Δύσκολη διαδικασία αναίρεσης συναλλαγής

 

Πηγές:

You may also like...