Discord : Ο Νέος Βασιλιάς των Social Media

Το Discord είναι μία δωρεάν Πλατφόρμα/Εφαρμογή Σχεδιασμένη αρχικά για gaming, που ειδικεύεται στην επικοινωνία μέσω κειμένου, εικόνας, βίντεο και ήχου μεταξύ χρηστών σε ένα κανάλι συζήτησης. Το Discord εκτελείται σε Windows, macOS, Android, iOS, Linux και σε προγράμματα περιήγησης ιστού. Από τον Μάιο του 2018, υπάρχουν 130 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες του λογισμικού.

Ιστορία

Η έννοια του Discord ήρθε από τον CEO Jason Citron, ο οποίος ίδρυσε την OpenFeint, μια κοινωνική πλατφόρμα παιχνιδιών για κινητά. Το Discord κυκλοφόρησε δημοσίως το Μάιο του 2015, έγινε δημοφιλές μέσω των eSports, των LAN τουρνουά και μέσω Twitch.tv streamers.

Κάποια από τα προβλήματα που έλυσε το discord ήταν των επιλογών Voice over IP. Ορισμένες επιλογές VoIP απαιτούσαν από τους παίκτες να μοιράζονται διάφορες διευθύνσεις IP μόνο για να συνδεθούν, ενώ άλλες υπηρεσίες όπως το Skype ή το TeamSpeak ήταν βαριά για να χρησιμοποιηθούν και είχαν γνωστά προβλήματα ασφαλείας. Αυτό οδήγησε τους προγραμματιστές να αναπτύξουν μια υπηρεσία συνομιλίας που ήταν πολύ πιο φιλική προς χρήση, με βάση πιο σύγχρονη τεχνολογία.

Για να αναπτυχθεί το Discord, το Hammer & Chisel κέρδισε πρόσθετη χρηματοδότηση από το YouWeb 9+ incubator ( το οποίο είχε επίσης χρηματοδοτήσει την Startup του Hammer & Chisel ), από την Benchmark Capital και από την Tencent. Η εταιρεία αύξησε επιπλέον πόρους ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για το λογισμικό τον Ιανουάριο του 2016. Τα αμερικανικά πολυεθνικά μαζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και η ψυχαγωγική εταιρεία WarnerMedia έχουν επενδύσει στο Discord.

Το Discord το 2017 σχεδόν τετραπλασίασε τη βάση χρηστών της κατά το παρελθοντικό έτος, πηδώντας από 25 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερους από 90 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

Πλέον δεν χρησιμοποιείται για gaming μόνο, υπάρχουν εκατοντάδες server που ασχολούνται με άλλα πράγματα όπως ( μόδα, social media, μουσική, καλλιτεχνικές απόψεις και πολλά άλλα ).

Λογισμικό

Το Discord έχει δημιουργηθεί στο Electron framework χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ιστού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σαν εφαρμογή αλλά και στον ιστό χωρίς εγκατάσταση. Το λογισμικό υποστηρίζεται από ένδεκα κέντρα δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο για να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερο latency ( ανταπόκριση ) με τους server.

Χαρακτηριστικά ( επιπλέον πληροφορίες )

Server :  Μπορείς να δημιουργήσεις ή να συνδεθείς σε 100 Servers συνολικά, ο κάθε server διαμορφώνεται από τον ιδιοκτήτη του και από τους διαχειριστές , αυτοί επιλέγουν το εικονίδιο του server, τα κανάλια του, τους ρόλους που θα υπάρχουν και γενικότερα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στον server καθώς και στα άτομα που βρίσκονται μέσα.

 

Κανάλια : Υπάρχουν δύο είδη καναλιών τα κανάλια κειμένου και τα κανάλια ήχου.

Στα κανάλια κειμένου μπορείς να στείλεις μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, emoji και γενικότερα ότι αρχείο είναι μικρότερο των 8mb.

Τα κανάλια ήχου χρησιμοποιούνται συνήθως για να μιλάνε μεταξύ τους τα άτομα του server μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για χώροι ακρόασης μουσικής καθώς και οτιδήποτε έχει να κάνει με ήχο με την βοήθεια κάποιου bot ( διαδικτυακού ρομπότ ).


Ρόλοι και Περιορισμοί : Τους ρόλους αρχικά τους προσδιορίζει ο δημιουργός του server, μπορείς να έχεις μέχρι 250 ρόλους με ότι χρώμα, όνομά και ιεραρχία θέλεις και ο κάθε χρήστης μπορεί να έχει πάνω από έναν ρόλο.

Υπάρχουν περιορισμοί που μπορείς να βάλεις σε κάθε ρόλο ( πχ να μην μπορεί να γράψει σε κάποια κανάλια η να μην μπορεί να μιλήσει σε κάποια άλλα ), καθώς και δικαιώματα με σημαντικότερο του διαχειριστή ,ο οποίος μπορεί να διαχειρίζεται ότι υπάρχει στον server ακόμα και άλλους διαχειριστές που βρίσκονται σε χαμηλότερη ιεραρχία από αυτόν.

 

Bots : Έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες bots για το discord από χρήστες και εταιρίες για διάφορες χρήσεις όπως να αναπαράγουν μουσική από το youtube, να στέλνουν φωτογραφίες και πολλές άλλες χρήσεις, εάν γνωρίζεις από προγραμματισμό μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου bot και να το εισάγεις στον server σου επίσης.

 

Emoji : Εκτός τα υπάρχοντα, μπορείς να έχεις ανεβάσεις 50 δικά σου σε κάθε server εάν είσαι ο διαχειριστής

 

Βιντεοκλήση και Κοινή Οθόνη : Δεν μπορούν να γίνουν σε server ακόμη, αλλά σε ιδιωτικές και ομαδικές συνομιλίες.


Χρήστης : Ο κάθε χρήστης έχει έναν μοναδικό τετραψήφιο κωδικό αναγνώρισης προσωπικών αναγνωριστικών αριθμών μετά από ένα «#» μετά το όνομα του χρήστη, για την διευκόλυνση εύρεσης φίλων.


Συμπέρασμα


Το Discord έχει εισχωρήσει για τα καλά στην ζωή των gamer και όχι μόνο, πλέον έχει δείξει με τα παραπάνω χαρακτηριστικά την κυριαρχία του σε σχέση με άλλες εφαρμογές επικοινωνίας και σύντομα θα βασιλεύσει πάνω από τα περισσότερα social media εάν συνεχίσει αυτήν την ανοδική πορεία.


Πηγές :
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Discord_(software)
2. https://feedback.discordapp.com/forums/326712-discord-dream-land/suggestions/16718308-100-server-limit
3. https://support.discordapp.com/hc/en-us/articles/207619737-Adding-Emoji-Magic
4. https://support.discordapp.com/hc/en-us/articles/214836687-Role-Management-101
5. https://feedback.discordapp.com/forums/326712-discord-dream-land/suggestions/15303474-role-count
6. https://www.polygon.com/2017/12/7/16739644/discord-100-million-users-safety
7. https://support.discordapp.com/hc/en-us/articles/115000435108-Discord-Nitro

Panayiotis_Vitsaras

Ονομάζομαι Βιτσαράς Παναγιώτης είμαι 20 ετών και φοιτώ στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγίου Νικολάου, έχω άριστες γνώσεις photoshop, video editing, html και css και μου αρέσει η μάθηση.

You may also like...