6 Εύκολα βήματα για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας

how-much-does-a-website-costΠριν 10 χρόνια το εγχείρημα της δημιουργίας ενός website ήταν κάθε άλλο παρά εύκολο. Έκτος εάν κάποιος διέθετε γνώσεις κωδικοποίησης και πολλά χρήματα για έναν προγραμματιστή ο οποίος θα έκανε την υπόλοιπη αγγαρεία. Σε περίπτωση που επιθυμούσατε μια αλλαγή στο website σας, θα έπρεπε να πληρώστε υπέρογκα ποσά για να αλλάξετε ακόμα και τον συνδυασμό τον χρωμάτων.

Ευτυχώς στις μέρες μας είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσεις το δικό σου website χωρίς να έχεις πτυχίο προγραμματιστή , αλλά ακόμα και να έχετε κάποιες δυνατότητες θα σας βοηθήσουν στην δημιουργία ενός λειτουργικού και εύχρηστου website. Με αυτόν τον οδηγό θα σας δείξουμε βήμα-βήμα πως θα δημιουργήσετε ένα website.

Βήμα 1 : Επιλογή Web Host

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την επιλογή του web host σας , πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί κάθε επιλογή μετράει. Θα σας παρουσιάσουμε τα web host, όμως βασικός παράγοντα ανοικοδόμησης του website σας είναι να γνωρίζετε το κοινό που θα απευθυνθείτε καθώς και την χώρα φιλοξενία της πλατφόρμας.

Στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε web host και website builders μαζί με τα links τους

Free website builders Web hosting Web hosting II
small-blue-logotype-1 bluehost_logo-940x198-825x198 fatcow-268x200
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-2 host ix
as dreamhost-logo-375x195 ss
 1 im gg

 

Αρχικά, τίποτα δεν είναι στην πραγματικότητα δωρεάν!

 

Με τα δωρεάν διαθέσιμα προγράμματα που κυκλοφορούν μπορείτε να δημιουργήσετε blogs ή websites με περιορισμένες όμως επιλογές. Στα blogs συνήθως οι επιλογές σας θα είναι ελάχιστες , καθώς υπάρχουν προεπιλεγμένα πρότυπα για να διαχειριστείτε.

Βήμα 2: Επιλογή Ηost

Για να συνεχίσουμε την κατασκευή του website μας θα πρέπει να βρούμε τον χώρο ‘φιλοξενίας’ του. Ένα website δεν είναι τίποτα άλλο από συλλογή αποθηκευμένων αρχείων. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε έναν διακομιστή της επιλογή σας , ώστε να μπορούν οι χρήστες να ανατρέχουν στην σελίδα σας ανά πάσα στιγμή, λαμβάνοντας τις πληροφορίες που αναζητά.

 

Προσοχή στην επιλογή Host !

Η εταιρεία που θα έχει τον διακομιστή που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι αξιόπιστη ως προς τις υπηρεσίες της και να προσφέρει uptime υπηρεσίες, δηλαδή διαθεσιμότητα της σελίδας όλο τον χρόνο. Ένας άλλο σημαντικός παράγοντας είναι το κέντρο εξυπηρέτησης που διαθέτει η εκάστοτε εταιρεία. Σε περίπτωση βλάβης θα πρέπει να υπάρχει άμεση ανταπόκριση για την επίλυση του θέματος πριν να είναι αργά.

hostgator-web-host

Βήμα 3: Επιλογή ονόματος

Αφού επιλέξαμε το πακέτο φιλοξενίας μας σειρά έχει η επιλογή ονόματος όπου θα πρέπει ο χρήστης να πληκτρολογήσει για να εμφανιστεί η σελίδα σας. Για να επιλέξετε όμως το όνομα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μερικούς παράγοντες. Σημαντικοί παράγοντες είναι οι εξής:

i)          Το όνομα θα πρέπει να είναι περιεκτικό και απλό.

ii)           Δεν πρέπει να είναι όμοιο με την υπάρχουσα περιοχή

Ευτυχώς οι περισσότερες ιστοσελίδες καταχώρησης προτείνουν ονόματα αν δεν είναι διαθέσιμη η πρώτη σας επιλογή.

Βήμα 4: Υιοθέτηση CMS  (Content Management System)

To σύστημα διαχείρισης δεδομένων (CMS) είναι μια υπηρεσία πραγματοποίησης αλλαγών στην σελίδα σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε νέες θέσεις αλλά και σελίδες περιεχομένου στην ιστοσελίδα σας, ενημερώνοντας έτσι τακτικά το περιεχόμενο σας. Για παράδειγμα αν επιλέξετε την οικοδόμηση με μέθοδο HTML θα πρέπει να συμβουλευθείτε  την Allwebco όπου διαθέτει πληθώρα επιλογών δημιουργίας διαδικτυακών τόπων κάνοντας χρήση downloadable και HTML-promade

2016-most-used-cms

Θα ήθελα να προτείνω την επιλογή του WordPress στο αρχικό στάδιο καθώς εξασφαλίζει την εύκολη χρήση και πρόσβαση από τον χρήστη. Διαθέτει λειτουργίες παρόμοιες με κοινά προγράμματα που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Για παράδειγμα το Microsoft Word είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Το WordPress είναι η πιο ισχυρή και δημοφιλές στο CMS όπου τροφοδοτεί περίπου το 25% των διαδικτυακών τόπων. Λόγω του ότι είναι μια μεγάλη κοινότητα θα μπορείτε να βρίσκετε απαντήσεις στα ερωτήματα που θα σας προκύπτουν.

wordpress

Βήμα 5: Εγκαταστήστε το θέμα της επιλογή σας

Έχουμε σχεδόν οικοδομήσει την ιστοσελίδα μας από το μηδέν. Στην συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουμε το θέμα όπου θα κοσμεί την σελίδα μας. Το καλό νέο είναι ότι υπάρχουν πολλά δωρεάν διαθέσιμα θέματα για κάθε τύπο επιχείρησης. Ας δούμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα θέμα.

 

Για να εγκαταστήσουμε το θέμα πηγαίνουμε στην επιλογή «εμφάνιση» και επιλέγουμε «θέματα» στην πλευρά του μενού και στην συνέχεια κλικάρουμε την επιλογή «προσθήκη νέου»

 

add-new-theme-wordpress

Υπάρχει μια σειρά από φίλτρα όπως η δημοτικότητα, η ημερομηνία. Κάντε κλικ οπουδήποτε στην μικρογραφία του θέματος για να ενεργοποιήσετε την προεπισκόπηση του, και αν σας αρέσει πατάτε την επιλογή εγκατάσταση.

11

Μετά την επιτυχημένη εγκατάσταση του θέματος, επιστρέφουμε στην κεντρική σελίδα και επιλέγουμε το θέμα από την περιοχή όπου εμφανίζεται και έπειτα επιλέγουμε την επιλογή ενεργοποίηση. Με αυτό τον τρόπο το θέμα τίθεται σε ισχύει στην σελίδα σας. Υπάρχει και η επιλογή της αγοράς ενός θέματος από ιστοσελίδες επιλογής θεμάτων π.χ themeforest. Το πλεονέκτημα της αγοράς θέματος είναι η υποστήριξη από τον δημιουργό του.

 

Βήμα 6 : Δημιουργία περιεχομένου

Αφού διακοσμήσαμε την σελίδα μας ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε και το περιεχόμενο της. Ας  παρουσιάσουμε αναλυτικά την δημιουργία άρθρου στο WordPress.

  Προσθήκη σελίδας

Η ιστοσελίδα μας θα χρειαστεί να περιέχει πληθώρα σελίδων όπως για παράδειγμα το contact us ή το about us. Είναι πολύ απλά τα βήματα. Στο sidebar κλικάρουμε την επιλογή «σελίδες» και μετά την επιλογή «προσθήκη νέου»

 

%ce%b6

Αφού κλικάρουμε θα εμφανιστεί στην οθόνη μας η επιλογή ‘προσθήκη κειμένου’ ή παρόμοιες επιλογές για εικόνες , συνδέσμους αλλά και βίντεο. Αποθηκεύετε τις αλλαγές πριν απομακρυνθείτε από την σελίδα.

%cf%87

   Προσθήκη Blog post

Αν ανήκετε στην κατηγορία blogging θα πρέπει να γνωρίζεται πώς να προσθέτετε blog post στην ιστοσελίδα σας. Η προσθήκη είναι απλούστατη. Δημιουργούμε μια θέση blog πηγαίνοντας στα post και ακολουθώντας την επιλογή προσθήκη νέου. Μόλις ολοκληρώσουμε την πληκτρολόγηση σας, στην συνέχεια προσθέστε την σωστή κατηγορία που επιθυμείτε ή δημιουργείστε μια νέα της αρεσκείας σας από την επιλογή «προσθήκη νέας κατηγορίας»

%cf%88

Επόμενο βήμα…..

Τώρα αφού έχουμε οργανωθεί, συνεχίζουμε την οικοδομήσει της σελίδας μας ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους χρήστες σας.

Πάρτε ένα kick-ass Logo

Αφού αποκτήσαμε μια όμορφη ιστοσελίδα ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε ένα killer logo. Ευτυχώς δεν χρειάζεται να είστε γραφίστες για να το σχεδιάσετε. Για αυτόν τον σκοπό υπάρχουν στη αγορά σελίδες δημιουργίας λογότυπων. Το fiver είναι μια τέτοια σελίδα όπου προσφέρει μέσω ενός χρηματικού ποσού ( περίπου 5€)  την ευκαιρία σχεδίασης ενός πρωτότυπου λογοτύπου. Άλλες ακριβότερες σελίδες όπως το 99designs προσφέρουν μεγαλύτερη ποιότητα από ειδικευμένους σχεδιαστές όπου δημοσιεύουν συχνά σχέδια.

 

Εγκατάσταση Google Analytics

To Google analytics είναι ένα πρόγραμμα όπου προσφέρει στον χρήστη την δυνατότητα να γνωρίζει πόσοι άνθρωποι επισκέπτονται στη ιστοσελίδα σας , τον χρόνο όπου χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες σας, τις δημοφιλέστερες σελίδες σας καθώς και πληθώρα άλλων στατιστικών στοιχείων.

4

Προώθηση μέσω social media

Μετά από τόσο κόπο δεν θα ήταν άδικο να μην προωθήσουμε την ιστοσελίδα μας; Υπάρχουν εργαλεία όπως τα social media  όπου μπορούμε μέσω δημοσιεύσεων να γνωστοποιήσουμε το περιεχόμενο με μειωμένο κόστος και χρόνο. Η δημιουργία καναλιών μέσω social media  ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας με άτομα που μπορεί να μην γνώριζαν ποτέ την ιστοσελίδα σας.

Το website είναι έτοιμο!

Ήρθε η ώρα να χαρείτε τα αποτελέσματα του κόπου σας. Τώρα ξέρετε τα ,μυστικά της οικοδόμησης του website σας και τον τρόπο διαφοροποίηση σας από τους τυχόν ανταγωνιστές σας. Η συνέχεια ανήκει σε εσάς, συνεχίστε την δουλειά για να διατηρήσετε την ιστοσελίδα σας ψηλά.

 

Πηγές:

Host Gator

Buzzsumo

Google Analytics

WordPress

You may also like...